Avlyst
Kunst og kulturreise til Spania
Segovia, Salamanca, Madrid og Toledo – byer på Unescos verdensarvliste!
12.- 17. oktober 2023
Anita Rebolledo
Denne flotte rundreisen starter i Segovia, en av Spanias vakreste byer, plassert langs et høyt, smalt berg mer enn 1000 meter over havet. Her troner Alcázar, som ser ut som en borg tatt rett ut av eventyrene. Det var her dronning Isabella I av Castilla giftet seg med Ferdinand II av Aragón. Vi får med oss den gamle bydelen og den berømte akvedukten som romerne bygget for nesten 2000 år siden, den gangen Spania var del av Romerriket. Segovia står på Unescos verdensarvliste.
Neste stopp på reisen er Salamanca – La ciudad dorada – den gylne byen. Byens bygninger er i gyllen sandstein og arkitekturen en blanding av romansk, gotikk, renessanse og barokk. Her finner vi Spanias eldste universitet grunnlagt i 1218. Plaza Mayor i Salamanca skal være Spanias vakreste, med sine arkader og doble gallerier i barokk stil. Her er yrende liv i plassens mange tapasbarer og uterestauranter. Byen katedral, la Catedral Nuevo, bygget i gotisk stil på 1600-tallet. Den er ligger vegg i vegg med den gamle, romanske katedralen fra 12- 1300 tallet. Vi får også sett det vakre Casa de las Conchas, med sandstensfasade dekket av kamskjell, symbolet til Santiago. Også Salamanca står på Unescos verdensarvliste.
Fra Salamanca går turen til Madrid, Spanias hovedstad. Her blir vi resten av oppholdet. Det blir besøk i det berømte museet Museo del Prado, med malerier av Francisco Goya, Diego Velázquez, El Greco og Hieronimus Bosch. Sorolla-museet, kunstnerens egen bolig og atelier, er også med på listen. Vi besøker Plaza Mayor og tapasbarene rundt Plaza Santa Ana, med den klassiske Cervezecería Alemana, hyppig frekventert av forfatteren Ernest Hemmingway. Vi skal selvfølgelig opplevet folkelivet på en av byens mest populære møteplasser, Puerta del Sol, hvor vi blant annet får se den berømte statuen El Oso y el Madroño, Madrids heroldiske symbol fram til 2009.
Oppholdet i Madrid rommer en halvdagsutflukt til Toledo, som ligger på en klippe omgitt av murer og elven Tajo. Å vandre rundt i de trange, brosteinsbelagte gatene gir oss følelsen av å befinne oss i middelalderen. Øverst på den ene siden troner slottet Alcázar og på den andre siden den mektige, gotiske katedralen, Catedral Primada Santa María de Toledo, med sitt høye spir. Den rommer skulpturer og malerier av kjente kunstnere, blant annet El Greco, som bodde og virket her. El Grecos mesterverk, «Begravelsen av grev Orgaz» skal vi selvfølgelig se. Det finner vi i kirken Iglesia de San Tomé. Toledo har en lang og broket historie, og vi får se eksempler på muslimsk, jødisk og kristen arkitektur. Som Segovia og Salamanca, er også Toledo oppført på Unescos verdensarvliste.
Tema og hovedfokus på turen er kunst og arkitektur. Det blir også tid til deilig mat og drikke og hyggelig, sosialt samvær. Med oss på turen har vi med oss Anita Rebolledo, tidligere kurator formidling ved Nasjonalmuseet. Hun vil gi kunstfaglig påfyll under hele turen. Som deltaker er alt lagt til rette for deg, det er bare å nyte. Turen blir arrangert i samarbeid med Aftenposten og A-kortet sitt fordelsprogram
Dag 1: Torsdag 12. oktober 2023:
Ankomst Segovia via Madrid
Avreise med Lufthansa fra Gardermoen kl. 0950 via Frankfurt, med ankomst Madrid kl. 1555. Bussen venter oss, og tar oss til Segovia. Bussturen tar en drøy time. Vi sjekker inn på Hotel Infanta Isabel, midt i sentrum av byen. Vi møtes i resepsjonen og spaserer sammen til kveldens hyggelige restaurant og velkomstmiddag Middagen er inkludert.
Dag 2: Fredag 13. oktober 2023:
Byvandring i Segovia og videre til Salamanca
Vi sjekker ut. Byvandring med engelsktalende guide etter frokost. Segovia har vært romersk, visigotisk, muslimsk, jødisk og kristen, noe arkitekturen bærer preg av. Byen ligger på en fjellknaus omgitt av elvene Río Eresma og Río Clamores. Vi skal se den flott borgen, El Acázar, som opprinnelig ble bygget som en festning, men den har også tjent som kongelig palass, statsfengsel, kongelig artilleriskole og militærakademi. Det var her Isabel ble kronet til dronning av Castilla og Leon og det var også her hun giftet seg med Ferdinand II av Aragon – paret som fikk tilnavnet Los Reyes Católicos.
Vi må selvfølgelig besøke byens katedral med det lange navnet la Santa Iglesia Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos. Den er bygget i sengotisk stil, med noen trekk fra renessansen, mellom det 16. og det 18. århundret. Tårnet er nesten 90 meter høyt.
Katedralen ligger på Plaza Mayor. Her finner vi også Rådhuset og El Teatro Juan Bravo. Vi passerer den romanske kirken San Martín som opprinnelig var mozarabisk. Vi rusler gjennom jødekvarteret, Barrio Judio. Fasadene på flere av husene i Segovia er vakkert dekorert med geometriske mønstre, Esgrafiado Segoviano. Vi passerer Casa de los Picos, fra 1500-tallet. Fasaden er dekket av dimantformete pigger hugget i granitt.
Men det mest berømte kjennetegnet til Segovia er den imponerende romerske akvedukten bygd i det 1. århundret etter vår tidsregning. Den er 28 meter på det høyeste, ca 800 meter lang og består av 167 granittbuer murt opp uten ett gram mørtel. Romerne bygde den for å skaffe vann til byen, hele 30.000 liter vann fosset gjennom akvedukten i sekundet.
Vi spiser lunsj på egenhånd. Guiden vår anbefaler spisesteder. Mange vil kanskje benytte anledningen til å smake på Segovias spesialitet, Cochenillo, pattegris.
Etter lunsj er vi på vei til Salamanca. Vi sjekker inn i Hotel Ikonik Plaza Mercado midt i sentrum av byen. Ettermiddagen til egen disposisjon. De som vil kan rusle en tur til Plaza Mayor, som er den vakreste i Spania. Den er bygget i barokk stil mellom 1729-55. Den er omgitt av kafeer, restauranter og butikker. Her kan man sitte og nyte churros som man dypper i varm sjokolade eller et glass vin og se på det yrende folkelivet. Om kvelden lyses plassen opp, noe som skaper en magisk stemning. Frokost og middag inkludert.
Dag 3: Lørdag 14. oktober 2023:
Byvandring i Salamanca.
Vi ankommer Madrid, Spanias vakre hovedstad, tidlig på kvelden.
Frokost. Vi sjekker ut, og så får vi en byvandring med engelsktalende guide i Salamancas sjarmerende gamleby. Den ligger
ved elven Tormes, som man krysser via en vakker romersk bro. Salamanca er bygget i
gylden sandsten og arkitekturen er en blanding av romansk, gotisk, renessanse og barokk. Byen har Spanias eldste universitet, grunnlagt i 1218. Salamancas vakre bibliotek i renessansearkitektur rommer 165.000 verker fra hele verden.
Den spektakulære fasaden på universitetets Escuela Mayores er et eksempel på plateresk stil, en særegen spansk dekorasjons- og fasadestil som oppstod på slutten av 1400-tallet. Et sted på fasaden skal det være en lykkebringende frosk, La Rana de Suerte. Tradisjonen sier at de studentene som klarte å få øye på frosken ville få gode karakterer.
Vi passerer det vakre Casa de las Conchas som er dekorert med kamskjell over hele fasaden.
Vi må selvfølgelig besøke byens to katedraler som er bygd inntil hverandre. Den eldste er fra 1100-tallet og kan bare nås via den nyere katedralen. Den ble påbegynt i 1513, men ble ikke ferdig før på midten av 1700-tallet. På den nye katedralens vestvegg finner vi forseggjorte platereske utskjæringer. Ved en restaurering i 1992, ble det inkorporert to elementer fra nåtiden, en astronaut og en faun som spiser iskrem!
Vi avslutter med et besøk i Casa Lis, Museuo modernista art deco med sine fargede glassvinduer, fint dekorert støpejernsøyler og fascinerende gjenstander i art deco og art nouveau.
Etter byrunden spiser vi lunsj på egenhånd, før vi setter oss i bussen og kjører til Madrid. Vi sjekker inn på hotellet vårt og slapper av litt. Vi spiser middag sammen på en hyggelig restaurant. Frokost og middag er inkludert.
Dag 4: Søndag 15. oktober 2023:
Sightseeing
Etter frokost venter buss- og by-sightseeing, som inkluderer et besøk i Sorolla-museet. Museet holder til i hjemmet og atelieret til maleren Joaquin Sorolla, som er mest kjent for sine impresjonistiske badebilder med glitrende lys fra Middelhavets strender. Alt står slik det var da kunstneren døde i 1923. Huset er omgitt av en vakker hage i Andalusisk stil, designet av kunstneren selv.
Madrid er Spanias hovedstad, men det ble den først i 1561, etter at Filip 2, sønn av Karl 5., flyttet sin residens fra datidens hovedstad Toledo, til Madrid. I dag er Madrid den største byen i Spania med sine 3,3 millioner innbyggere. Byen ligger midt i landet ved elven Río Manzanares, 667 meter over havet. Den har mye å by på både for kunstelskere med sine berømte museer, Museo del Prado, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza og Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, imponerende arkitektur, vakre og folkerike plasser. Også de som er interessert i gastronomi og shopping finner mye å glede seg over i Madrid.
Byen har vakre, grønne parker, som Parque del Retiro, en grønn oase med innsjø, skulpturer, cafeer og kunstutstillinger. Bussturen ender ved Museo del Prado, hvor vi får guidet omvisning med hovedvekt på de spanske mestrene, som Diego Velázquez’s berømte «Las Meninas» malt i 1656, Francisco Goyas «3. mai» et av de sterkeste antikrigsbildene i kunsthistorien, som viser spansk motstand mot Napoleons hær under okkupasjonen i 1808, El Grecos mange vakre
portretter, som «El Caballero de la mano en el pecho» malte i 1580. Og så må vi selvfølgelig
se Hieroniymus Bosch’s gåtefulle triptyk «El Jardín de las delicias» malt mellom 1500 og 1510. Vi spiser lunsj på egenhånd, for eksempel i Café Prado, som ligger i museets første etasje.
Etterpå rusler vi gatelangs med guiden vår til den livlige Plaza Santa Ana og Madrids hovedplass Plaza Mayor fra 1619, med det vakkert dekorerte Casa de la Panadería og rytterstatuen av Filipe III, som var den som beordret plassen bygget. Det er yrende liv med kafeer, tapasbarer og marked på søndager. Noen vil kanskje gå for seg selv å ta en skikk på noen av stedene vi så fra bussen, eller nyte et glass vin på en av de mange barene i området. Vi andre blir med guiden og ser på flere kjente bygg og monumenter. Runden avsluttes i hotellets nærområde. Guiden gir oss flere forslag til hyggelige spisesteder. Ettermiddagen og kvelden på egenhånd. Frokost inkludert.
Dag 5: Mandag 16. oktober 2023:
Utflukt til El Grecos by Toledo
Etter frokost venter bussen og kjører oss til middelalderbyen Toledo, denne smeltedigelen av muslimsk, jødisk og kristen kultur og arkitektur. Dette er byen der maleren El Greco, som var født på Kreta, bodde fram til sin død i 1614.
Vi vandrer med vår engelsktalende lokalguide gjennom en av de gamle byportene i den godt bevarte bymuren, langs de smale, sjarmerende gatene og besøker blant annet Iglesía San Tomé med El Grecos hovedverk «Grev Orgaz begravelse», Synagogen Del Tránsito, som ble bygget i 1356, et av de flotteste eksemplene på mudéjar-kunst. Katedralen, Catedral Primada Santa María de Toledo, ble påbegynt i 1226, og sto ferdig 300 år senere. Den er i franskpåvirket gotisk stil utvendig, mens interiøret er preget av spanske dekorative stiler som Mudéjar og Plateresk. Sakristiet huser et museum med verker av blant annet Goya, Caravaggio og flere verk av El Creco, mest kjent er «El Expolio». Katedralen har et fantastisk hovedalter, vakkert utskåret kor i mørk eik og flotte fresker. Vi besøker også Mezquita del Cristo de la Luz som er fra år 999, og regnes som Toledos viktigste muslimske bygning, med de karakteristiske arabiske hesteskobuene.
Sverd og kniver fra byen er berømte, og muslimske håndverkere innførte damascering, mønstersmiing, for å utsmykke sverd og rustninger. Toledo er også kjent for sin marsipan. Ringer vi med klokken ved døren i El Convento de San Clemente, åpnes en luke av en nonne kledd i hvitt. Hun selger oss den berømte marsipanen, som ble funnet opp her i begynnelsen av det det 8. århundret, og fremdeles lages etter samme oppskrift.
Vi spiser lunsj på egenhånd før vi returnerer til Madrid, men først gjør vi et stopp på tilbakeveien på den andre siden av elven Tajo. Mirador del Valle, er det flotteste utsiktspunktet for å beundre denne vakre byen vi akkurat har besøkt. Så bærer det tilbake til Madrid. Ettermiddagen fri. Om kvelden møtes vi til felles avskjedsmiddag på en hyggelig restaurant. Frokost og avskjedsmiddag er inkludert.
Dag 6: Tirsdag 17. oktober 2023:
Madrid – hjemreise
Vi spiser frokost på hotellet og sjekker ut, før bussen tar oss til flyplassen i Madrid. Flyavgang kl. 1155 med Lufthansa via München med ankomst Oslo kl. 1805.
Pris per person kr 21.750 som inkluderer:
-
Fly Oslo-Madrid tur og retur med Lufthansa på turistklasse.
-
Overnatting i dobbeltrom under hele turen. Tillegg for enkeltrom.
-
All transport under oppholdet som beskrevet i dagsprogrammet.
-
Utflukter og inngangsbilletter til museer som beskrevet i dagsprogrammet.
-
5 frokoster og 4 middag er inkludert.
-
Reiseleder vil være Anita Rebolledo.
Tillegg for enkeltrom kr 3 950
Vi har meget begrenset antall plasser. Kun 25 plasser til disposisjon.
Turen blir arrangert i samarbeid med Aftenposten og A-kortet sitt fordelsprogram. Reiseakademiet er medlem av Norsk Reisegarantifond. Se gjerne deres nettsider: www.reiseakademiet.no
Les våre Reisevilkår